Annoncer

* Vi tager forbehold for priser, der ikke er opdateret.
Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og forhandlere. Vi giver vores annoncepartnere mulighed for tilkøbe højere placeringer, hvorfor annoncørens placering i rækken ikke nødvendigvis fortæller noget om, hvem der har de bedste tilbud. BlackFridayDanmark modtager penge for at henvise kunder til annoncørerne - læs mere her. De forhandlere og produkter som vises på siden er derfor reklamefinansierede, og siden skal derfor anses som en annonce.  

Green Friday: Sådan shopper du bærerdygtigt på Black Friday

Vi har ledt efter tilbud på [indsæt keyword] i løbet af Black Week og Black Friday og har fundet forhandlere, der kører Black Friday, som forhandler dette, og udvalgt nogle tilbud.

Få tilsendt de bedste tilbud på
Black Friday

Når det går løs, så sender vi dig de bedste tilbud via mail fra de mange butikker. Læs vilkår og betingelser her

Green Friday: bæredygtig shopping

Den sidste fredag i november – også bedre kendt som Black Friday – er en populær shoppedag, hvor mange danskere kridter skoene og sætter gang i de første julegaveindkøb. 

Selvom de mange tilbud er gode for dig som forbruger, er der en bagside af medaljen. De materielle goder udleder en stor mængde CO2, så derfor er dagen rigtig hård for klimaet. 

Derfor er flere butikker hoppet på vognen med Green Friday – det bæredygtige alternativ til Black Friday.

Hvad er Green Friday?

Green Friday er et direkte modsvar på Black Friday og kaldes også nogle gange for Anti Black Week. Her er der fokus på bæredygtighed i stedet for tilbudsjagt. Dagen falder sammen med Black Friday, men sætter fokus på klimaet og hvordan vores forbrug – som forhøjes drastisk på Black Friday – påvirker planeten og dyre- og plantelivet. 

Konceptet startede i Danmark i 2016 i butikken Buy Nature i Tivoli. I et forsøg på at mindske det overforbrug, der finder sted på årets største shoppedag, satte butikken priserne op ,og donerede overskuddet til velgørenhed. Selvom det startede i en enkelt butik, melder flere og flere sig på banen i protest mod den miljøskadende prisfest.

Den forhøjede pris giver forbrugerne en chance for at stoppe op og overveje nødvendigheden af et køb frem for at købe ting, blot fordi de er billigere end normalt. 

Black Friday er hårdt for miljøet

Det er fristende at lade sig lokke til at købe den nyeste elektronik eller tyvstarte på julegaveindkøbet, når alle varerne er sat ned. Udfordringen er, at selvom du sparer på dine indkøb, er det hårdt for miljøet at producere de nye og ekstra varer, der er brug for på og efter Black Friday, specielt når vi også rammer januar udsalget.

Så meget CO2 udleder produkterne ifølge Avfall Sverige:

  • Bærbar computer: 210 kg
  • Tøj: 5-6 kg
  • Smartphone: 110 kg
  • Sko: 11 kg

Hvis du vil passe på miljøet, er det derfor ikke helt lige meget, hvad du klikker hjem på den store shoppingdag.

Sådan gør du Black Friday mere grøn

Selvom Black Friday er en forbrugsfest, er der en række ting, du kan gøre, for at gøre dagen mere miljøvenlig. 

Det mest oplagte råd er selvfølgelig at undlade at købe noget overhovedet, men vil du alligevel gerne på shoppetur, får du her et par tips til at gøre Black Friday mere grøn. 

  1. Køb kun det nødvendige. Det er en god idé at overveje en ekstra gang, om dine indkøb er nødvendige. Hvis du har et reelt behov som for eksempel et køleskab, der er gået i stykker, er Black Friday en god mulighed for at spare lidt på indkøbet, mens unødvendig fornyelse af garderoben måske kan vente.
  2. Donér til velgørenhed. Finder du et tilbud på noget, du ikke kan leve uden, kan du med fordel donere til en velgørenhedsorganisation, der kæmper for planetens ve og vel. Du kan også handle i butikker, der er hoppet på Green Friday-bølgen, hvor de donerer en del af overskuddet for dig. 
  3. Køb brugt. Når du køber brugte varer, holder du din CO2-udledning nede – både fordi du ikke køber nyproducerede varer, men også fordi du forlænger levetiden på produkter, der ellers var blevet smidt ud. 
  4. Køb bæredygtigt. Når det kommer til bæredygtighed, er alle virksomheder ikke ens. Nogle brands arbejder en del for at gøre deres produktionskæde bæredygtig, så den belaster miljøet mindst muligt. Derfor kan du med fordel vælge produkter fra denne type virksomhed. 
  5. Køb god kvalitet. Hvis du alligevel vælger at købe noget, kan det godt betale sig at købe ting i høj kvalitet i stedet for udelukkende at kigge på prisen. Så kan du have produktet i mange år, inden det er nødvendigt at udskifte. 
  6. Køb lokalt. Du kan hjælpe miljøet ved købe lokalproducerede varer. På den måde skærer du ned på CO2-udledningen ved fragten frem og tilbage til butikken. Handler du i fysiske butikker frem for online, sparer du også fragtbilens udledning.

Hvad gør virksomhederne for sagen?

Er du virksomhedsejer, kan det virke fjollet at sætte prisen op, mens alle andre sætter den ned, men det kan sætte virksomheden i et godt lys at skille sig ud fra mængden og vise kunderne, at du tænker klimavenligt og etisk. 

Flere virksomheder vælger også at donere en del af deres overskud til velgørende formål, når de sætter prisen op, så virksomheden og kunden sammen kan gøre en forskel. 

I nogle byer er det også blevet populært for butikker, kommuner og foreninger at afholde store bytte- og genbrugsmarkeder, hvor du kan finde gemt guld, der kan leve sit andet liv i dit hjem. 

Hvad så, når Green Friday er slut?

Klimakampen slutter ikke, når klokken slår midnat og kalenderen siger lørdag. Selvom det hjælper meget at have en grøn indstilling til forbrugsfesten, så er der mange ting, du kan gøre til hverdag også. 

  1. Køb økologisk. Konventionelle varer kommer fra landbrug, hvor der bruges kemikalier, sprøjtemidler og pesticider til at holde ukrudt og skadedyr væk, der kan ende i grundvandet. Støt i stedet det økologiske landbrug – både for din og miljøets skyld. 
  2. Køb lokalt. Giv fragtbilerne et velfortjent hvil og køb lokale varer.
  3. Køb efter sæson. Hvis du køber frugt og grønt, når de kan gro i Danmark, er det mere klimavenligt, end hvis de skal hentes hjem fra udlandet. 
  4. Undgå forarbejdede fødevarer. Fravælg de fødevarer, der er pakket ind i en masse plastik og tilsætningsstoffer og gå efter det rene alternativ. 
  5. Genbrug emballage. Rigtig meget emballage kan genbruges, hvis du sorterer det rigtig på genbrugspladsen.

Du kan gøre meget for at hjælpe klimaet og Green Friday er et godt sted at starte.

FAQ om Black Friday

Hvilke butikker har Green Friday tilbud?

Hvis du gerne vil shoppe bæredygtigt, men samtidig gerne vil have de gode besparelser, som Black Friday kan tilbyde, så bør du gå efter de butikker, som har Green Friday tilbud. Nogle af de butikker, som deltager i Green Friday, er bl.a. Relevant, The Body Shop, MM Sports, Shapeit.dk mm.

Hvornår falder Green Friday 2023?

Green Friday falder faktisk den samme dag som Black Friday – nemlig fredag d. 24. november 2023. Green Friday er nemlig det samme koncept som Black Friday, bortset fra at det har et fokus på, at kunderne kan shoppe bæredygtigt. Dermed er Green Friday et bæredygtigt alternativ til Black Friday.

Hvad er Green Friday?

Green Friday – eller Grøn Fredag – er på mange måder det samme koncept, som Black Friday, da butikkerne på denne dag tilbyder deres kunder store besparelser på varerne. Dog har Green Friday fokus på, at de nedsatte varer skal være bæredygtige, sådan at de ikke belaster miljøet.

Hvad kan jeg købe på Green Friday?

Du kan købe mange forskellige produkter og varer på Green Friday. De specifikke varer, som du kan få fingrene i, afhænger af, hvilken butik du besøger. Du kan blandt andet finde Green Friday tilbud hos butikker såsom Relevant, The Body Shop, CDON, MM Sports, Shapeit.dk og mange flere.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

579 shops

2798 deals

Danmarks officielle portal

Alle tilbud samlet et sted

Laveste priser fra forhandlere

© 2024 Black Friday Danmark